Sólet
Időigényes, de egyszerűen elkészíthető étel. Csak össze kell állítani, és alacsony hőfokon sokáig sütni.
Általában cserépedényben készítem, de most nem fért bele ezért betettem a sütőbe a sütőkövemet, és nagyon jó ötletnek bizonyult. A sütő kikapcsolása után 8 órával még 59 fokos volt az étel!
a hozzávalók :
/ ez hatalmas adag, két családnak is több napig elég!/
3-4 db vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1,5 kg bab – fehér, vörös, tarka vegyesen
0,4 kg gersli
húsfélék – ebben van marhalábszár, marha oldalas, kacsacomb, 1 egész füstölt csülök
5 tojás
libazsír
fűszerek / só, bors, babérlevél, pirospaprika/
Elkészítés:
A hagymát cikkeire szedem, lassan párolom a libazsíron, a végén beledobom a fokhagymát, babérlevelet, és hozzáadom a pirospaprikát.
Egy nagy edénybe rétegezem a hozzávalókat, felöntöm vízzel, hogy ellepje, sózom, borsozom.
Sütőben 110-115 fokon 10-12 órát sütöm, az elején többször ellenőrzöm a vizet, pótolom, ha kell. Mivel este 11 órakor telt le az idő, reggelig benne maradt a kikapcsolt sütőben.
A babot én nem áztattam be, vajpuha lett így is.